HomeOver onsWat we doenCultuuranker
Over ons

“Wij brengen
cultuur dichtbij.”

CultuurankerS IN DEN HAAG

De Regentes is een van de acht Cultuurankers van Den Haag. Ieder stadsdeel in Den Haag heeft een Cultuuranker, een plek waar (wijk)bewoners kunnen genieten van (jeugd)theater, dans, muziek, film, literatuur, (klein)kunst, oftewel verhalen in vele vormen. De acht Cultuurankers vind je op de gezamenlijke website van Cultuur Dichtbij.

Wat zijn cultuurankers?

Het doel van de Cultuurankers is om cultuur dichtbij te brengen en een afspiegeling van de samenleving te bereiken: ook die doelgroepen die niet vanzelfsprekend met kunst en cultuur in aanraking komen. Dit doen ze ieder op hun eigen manier. Ze kijken daarbij wat past bij hun stadsdeel, plek en functie. Zo zijn er niet alleen theaters die Haags Cultuuranker zijn, maar ook bibliotheken en een museum.

Cultuuranker als broedplaats

Cultuurankers zijn ook een ‘broedplaats’ voor het stadsdeel; het is dé locatie waar nieuwe wijkprojecten en initiatieven ontstaan. Bewoners kloppen er makkelijk aan met hun ideeën en wensen. Kunstenaars, gezelschappen en stedelijke culturele instellingen weten dat ze er direct in contact kunnen komen met bewoners. Zo ontstaat er een levendige uitwisseling tussen verschillende culturen en tradities, tussen amateurs en professionals, tussen jong en oud. Met gezamenlijk zo’n 220.000 bezoekers per jaar weten de Haagse Cultuurankers een grote en diverse doelgroep te bereiken. Het systeem van Cultuurankers is uniek in Nederland en draagt bij aan een gevarieerder publieksbereik.

Wat doen de Cultuurankers?

  • Ze richten zich op de wijk en de culturele behoeftes van die wijk
  • Ze zetten zich in voor cultuureducatie en -participatie
  • Ze zorgen voor een divers publiek en (culturele) verbindingen in de wijk
  • Ze geven lokale kunstenaars en creatieven een podium door ze in te zetten als makers, gastprogrammeurs en coaches
  • Ze creëren community-art-programma’s waar buurtbewoners kunnen groeien en bloeien
  • Ze bouwen samen met vrijwilligers uit de buurt aan een plek waar iedereen welkom is