HomeOver onsOns verhaal
Over ons

Van water naar theater.
100 jaar icoon

Ons verhaal

De Regentes heeft een bijzondere en turbulente geschiedenis. In 1921 opende het gebouw haar deuren als het grootste overdekte zwembad van Europa. Nu, ruim 100 jaar later, vervult het gebouw een belangrijke functie voor de buurt en de stad.

“De Regentes: van zwembad tot multi-cultureel gebouw”

Geschiedenis van een bijzonder gebouw

Honderdduizenden Hagenaars en Hagenezen uit alle delen van Den Haag hebben leren zwemmen in De Regentes. Er vonden ook internationale zwemwedstrijden plaats en het was de trainingsplek voor wereld- en olympische zwemkampioenen.

Meerdere malen is het zwembad met sluiting bedreigd. Telkens was het de buurt die in opstand kwam en zorgde voor doorstart of heropening van het gebouw. In 1995 moest het zwembad uiteindelijk toch de deuren sluiten, omdat het bad niet meer voldeed aan de vereisten van de tijd. Het gebouw had nu geen bestemming meer en de gemeente twijfelde lange tijd wat te doen: slopen of ombouwen tot een nieuwe bestemming?

Van water naar theater

Uiteindelijk kwam actrice en theatermaakster Guusje Eijbers met het idee om er een plek voor locatietheater van te maken. Met beperkte middelen werd het gebouw omgetoverd tot theaterlocatie en in juni 1996 ging de voorstelling ‘Maanlicht en Rozen’ in première op de bodem van het oude zwembad.

Van Nationaal toneel tot sluiting

In diezelfde tijd moest de Koninklijke Schouwburg twee jaar dicht vanwege een verbouwing, en zat het Nationale Toneel zonder podium. Als snel viel het oog op De Regentes als een perfecte tijdelijke locatie. Het Nationale Toneel trok in het gebouw en zo veranderde het oude zwembad langzaam in een echt theater. De gevel en entree werden aangepakt en er werd een theatervloer over de zwembadbodem gelegd.

Na vertrek van het Nationaal Toneel werd het gebouw de thuisbasis van Theater Zwembad De Regentes, later Theater De Regentes, een gemeentelijk gefinancierde culturele instelling. Eind 2012 moest het gebouw de deuren wederom sluiten omdat vanwege bezuinigingen de gemeentelijke subsidie werd stopgezet.

Buurt komt in opstand

Het gebouw kwam weer op de nominatie om gesloopt te worden, maar daar kwam de buurt voor de zoveelste keer tegen in opstand. Met honderd vrijwilligers uit de buurt beleefde het theater een succesvolle heropening als De Nieuwe Regentes – theater voor en door de buurt. In tien jaar tijd heeft De Nieuwe Regentes met buurtbewoners, artiesten en een bevlogen team voor een duurzame verankering van het theater in de buurt en stad gezorgd.

Als bezegeling daarvan is in 2023, precies tien jaar na de doorstart van De Nieuwe Regentes, is de naam van het theater terugveranderd in Theater De Regentes.

Off-Broadway theater

Inmiddels is De Regentes uitgegroeid tot een bruisend buurttheater met vijf zalen en twee foyers. Het is (nog steeds) een plek waar mensen graag komen, anderen ontmoeten en nieuwe dingen ontdekken. Een plek waar je even ondergedompeld kan worden in een nieuwe wereld.

Ondanks dat er al jaren niet meer wordt gezwommen in De Regentes, zijn de bijzondere architectuur en de authenticiteit van het gebouw nog duidelijk herkenbaar in bijvoorbeeld de gevel en het tegelwerk. Zo zijn in de Grote Zaal de kleedhokjes, karakteristieke betegeling en balustrades bewaard gebleven en heeft het Ketelhuis (de voormalige ketelruimte) nog steeds zijn ruwe industriële karakter. Een van de meest bijzondere plekken is Het Diepe (voorheen het bassin van het zwembad) waarbij de originele zwembadvloer bewaard is gebleven. Met een vrijwillig klusteam worden de details in het gebouw voortdurend gerestaureerd en onderhouden.


Bezoekers en artiesten omschrijven de sfeer bij De Regentes als een Off Broadway-theater. Geen pluche en tapijt, wel een stoere monumentale omgeving die een onvergetelijke indruk achterlaat.

Jubileum

In het prijswinnende jubileumboek Van Water naar Theater, dat is uitgegeven ter ere van het honderdjarig bestaan van De Regentes in 2020, kun je meer lezen over de geschiedenis van het gebouw. Met vele (oude) foto’s en anekdotes wordt een prachtig beeld geschetst van 100 jaar De Regentes.

Het boek is te bestellen via onze website of te koop aan de kassa in ons theater.

Rondleidingen

Ben je benieuwd naar het gebouw? Of heb je hier ooit zelf gezwommen en wil je kijken hoe het er nu uitziet? Er worden regelmatig uitgebreide rondleidingen gegeven door onze vrijwilligers. De data voor rondleidingen vind je in de agenda. Ook is het mogelijk om voor een besloten groep een rondleiding aan te vragen.