HomeOver onsJubileum
Over ons

De Regentes:
100-jarig bestaan

Jubileum

In 2020 vierde De Regentes haar honderdste verjaardag. Een mijlpaal die het team en de vrijwilligers, ondanks de tussenkomst van de coronapandemie, uitgebreid gevierd hebben met een documentaire, speciale (jeugd)voorstellingen, exposities, rondleidingen en een jubileumboek.

Jubileumboek Van Water naar Theater

Speciaal voor dit bijzondere jubileum hebben wij het boek Van Water naar Theater laten maken. In dit prachtige jubileumboek wordt de geschiedenis van De Regentes verteld; van Haagse Bad- en Zweminrichting waar honderdduizenden Hagenaars en Hagenezen hun zwemdiploma hebben gehaald tot aan haar huidige functie als theater voor en door de buurt. Het boek is in 2022 onderscheiden met de Die Haghe Prijs voor zowel vorm als inhoud!

Historicus en Regentes-vrijwilliger Bert Alers deed voor dit boek twee jaar lang archiefonderzoek en voerde, geholpen door een aantal andere vrijwilligers van De Regentes, talloze gesprekken met oud-zwembadmedewerkers, zwemkampioenen, theaterpioniers en theaterdirecteuren. De boeiende geschiedenis van dit gebouw en de bijzondere verhalen en belevenissen van gebruikers zijn te lezen in het met prachtige foto’s geïllustreerde jubileumboek. Het resultaat is een waardevol document, waarin het belang van behoud van erfgoed onderstreept wordt.

Koop het jubileumboek

Het boek kost €25 en is online te bestellen (+ €5,00 verzendkosten) of rechtstreeks te koop aan de kassa in ons theater. Als je het boek in ons theater wilt kopen, check dan van tevoren wel eerst de openingstijden van De Regentes.

Westdoc: Van Water naar Theater

Het jubileumboek is in 2020 ook de basis geweest voor een documentaire van Omroep West, waarin herinneringen worden opgehaald aan het voormalige zwembad en het theater. Stap voor stap zien we het zwembad veranderen tot het mooie buurttheater dat het nu is. Met interviews met betrokkenen, zwemmers, badmeesters, artiesten en theaterdirecteuren. Een prachtig document dat inmiddels al meer dan 500.000 keer bekeken is! Je kunt de documentaire hier terugkijken.

Omroep West’s Westdoc: Van Water Naar Theater

Rondleidingen

Ben je benieuwd naar het gebouw? Of heb je hier ooit zelf gezwommen en wil je kijken hoe het er nu uitziet? Er worden regelmatig uitgebreide rondleidingen gegeven door onze vrijwilligers. De data voor rondleidingen vind je in de agenda. Ook is het mogelijk om voor een besloten groep een rondleiding aan te vragen.
1938 Weimarstraat 63 Bad- en Zweminrichting De Regentes, Haags Gemeentearchief