HomeAgendaVerloren onschuld
Agenda
zo 24 sep 2023
Theater & Toneel

Verloren onschuld

Onthutsende verhalen van slachtoffers van het Toeslagenschandaal

Bezoekers aan Verloren Onschuld kunnen om 14:00 gratis de Performance Ai Hashimoto bijwonen.

Ben je zelf (Haags) slachtoffer? Dan komen we graag in contact. Je kunt gratis naar de voorstelling en naar een voorprogramma dat we samen met jullie samenstellen. Stuur een bericht naar: mail@denieuweregentes.nl dan nemen we vanaf 15 augustus contact met je op.

De theatervoorstelling Verloren Onschuld  is de uitkomst van een samenwerking tussen diverse gedupeerden van het Toeslagenschandaal en het Rotterdams Wijktheater. Gebaseerd op vele getuigenissen uit de eerste hand, geeft de voorstelling een ontluisterend beeld van de hel die de slachtoffers tussen 2005 en 2019 hebben doorgemaakt.

“Die vrouw, die bewindvoerder, zei iedere dag tegen mij dat ik een fraudeur was. Toen mijn zoon overleed – dat is een ander verhaal, daar wil ik het nu niet over hebben – smeekte ik haar of ik alstublieft 100 euro mocht hebben om mijn kind te begraven. Om wat mensen uit te kunnen nodigen. Dit waren haar woorden: ‘Jij denkt echt dat ik een geldboom hebt, hè? Hij is toch al dood.’ Die woorden breken mij nog iedere dag.”

In de formele setting van een Waarheidscommissie zit het publiek aan tafel met gedupeerden en spelers. De verhalen die naar voren worden gebracht zijn veertien jaar lang ongehoord gebleven, niet serieus genomen door omstanders, familieleden en hulpverleners, en stelselmatig weggewuifd als ‘treurige incidenten’ door politiek, Belastingdienst en gemeenten. Aansluitend op de voorstelling volgt er een nagesprek.

Het script is tot stand gekomen op basis van gesprekken met deelnemers van lotgenotengroepen. Zonder hun openheid en kwetsbaarheid was deze tekst er niet geweest. Wij hebben oneindig veel respect voor hen en zijn dankbaar voor deze bijzondere samenwerking. In onze ogen zijn deze slachtoffers de ware strijders in onze maatschappij.

De media over Verloren Onschuld

“Hun samengeperste lippen, de vuisten waar ze op bijten, de zakdoekjes die worden uitgedeeld nog voor ernaar is gevraagd, laten zien: dit is niet zomaar theater, en dit is ook niet zomaar een publiek.”  Volkskrant, mei 2023

“Verloren Onschuld zorgt ervoor dat je er middenin zit, dat de gruwelijkheid doordringt in iedere vezel van je lichaam. Er is geen ontsnappen aan.”  Joop, mei 2023

“Niet haar man, die Nederlands is, werd aangerekend door de Belastingdienst maar zíj, puur omdat ze een Kaapverdiaanse naam heeft. “Toen ik op dat schoolplein stond, voelde het alsof ik uitgekleed was. Voor het eerst voelde ik me ongewenst in dit land. Alsof ik een crimineel ben.”  AD.nl, mei 2023