HomeAgendaNorth Sea String Quartet
Agenda
vr 31 mei
Muziek

North Sea String Quartet

Splunge

Het North Sea String Quartet is hét Nederlandse jazz strijkkwartet van dit moment. De improviserende strijkers schijnen een nieuw licht op het aloude strijkkwartet middels hun uitgesproken improvisaties, innovatieve speelwijzen en eigenzinnige composities, geïnspireerd door moderne jazz, wereldmuziek, modern klassiek en EDM (elektronische dansmuziek). Ze borduren hiermee voort op een jonge traditie die begon bij het Amerikaanse Turtle Island Quartet https://turtleislandquartet.com/ in 1985.

Het kwartet is al jarenlang internationaal actief, met name in samenwerking met artiesten als Trio da Kali (Mali), Roland Satterwhite (VS), Lilian Vieira (Brazilië), Javier Infante (Spanje) en Samora Pinderhughes (VS) en speelde op toonaangevende festivals waaronder North Sea Jazz, Salzburg Jazz & the City en Canarias Jazz & Más.

De drang om de talenten van het kwartet zelf centraal te zetten resulteert in de release van hun
debuutalbum vol sprankelende eigen composities en levendige improvisaties.

Dit concert wordt georganiseerd in samenwerking met ProJazz – https://projazz.nl/

George Dumitriu (viool/altviool)
Pablo Rodríguez (viool)
Yanna Pelser (altviool)
Thomas van Geelen (cello)

Recensies:
“Met hun achtergrond in de klassieke en wereldmuziek en een heleboel jazz, zetten deze improviserende strijkers een van de boeiendste en meest gevierde concerten neer van de 2022 InJazz-editie.”
-Götz Bühler (DE), Jazzed.com

“Het behoeft geen betoog dat het North Sea String Quartet ongelooflijk samenhangend klinkt, alsof de spelers vier verlengstukken van één lichaam zijn. Door opwindende composities wordt de toewijding van het publiek behouden; we worden op zijn zachtst gezegd naar een fascinerend universum gelokt.”
-Mats Hallberg (SE), kulturbloggen.com – 2023