HomeAgendaNikola Meeuwsen speelt Prokofjev bij jubilerend Bellitoni
Agenda
za 2 nov
Muziek

Nikola Meeuwsen speelt Prokofjev bij jubilerend Bellitoni

Met een bijzonder jubileumprogramma keert Symfonieorkest Bellitoni (opgericht 1979) onder leiding van vaste dirigent Jurjen Hempel terug in De Regentes.

Messiaen schreef Un Sourire (een glimlach) naar aanleiding van de tweehonderdste sterfdag van Mozart. Dit korte werk wisselt een rustig kabbelende melodie door strijkers en hobo af met bruuske ritmes door het melodisch slagwerk en blazers.

In het formidabele Tweede Pianoconcert van Prokofjev gebeurt zoveel: gedurfde harmonieën, m meeslepende melodieën en adembenemende pianopassages. De jonge en toch al gelauwerde pianist Nikola Meeuwsen neemt ons mee in de uitgesproken muzikale taal van Prokofjev, waarin elementen van de romantiek naadloos met een modernistisch tintje worden gecombineerd.

Een uitstekende opmaat voor het Eerste Pianokwartet van Brahms, dat door Arnold Schönberg in 1939 werd georkestreerd voor groot orkest. In deze orkestratie zou je alles moeten kunnen horen. De geniale orkestratie had van Brahms zelf kunnen zijn, maar is soms grappig on-Brahmsiaans (vooral de xylofoon en het klokkenspel in het laatste deel). Daarmee plaatste Schönberg zijn eigen handtekening.

Uitvoerenden:
Symfonieorkest Bellitoni
Jurjen Hempel dirigent
Nikola Meeuwsen, piano

Programma:
Olivier Messiaen Un Sourire (1989)
Sergei Prokofjev Tweede Pianoconcert (1912/13)
-pauze-
Johannes Brahms Eerste Pianokwartet (1861)
orkestratie: Arnold Schoenberg (1937)

Foto’s: Eduardus Lee