HomeAgendaNew Rotterdam Jazz Orchestra 20 jaar!
Agenda
vr 22 mrt
Muziek

New Rotterdam Jazz Orchestra 20 jaar!

Jubileumtournee

Het New Rotterdam Jazz Orchestra bestaat 20 jaar! Dat wordt in 2023-2024 muzikaal gevierd, met een
tournee langs de grote Rotterdamse festivals, een speciaal jubileumconcert in LantarenVenster en nu ook in
Theater de Regentes op uitnodiging van Projazz.

Het orkest speelt pareltjes uit het omvangrijke NRJO-oeuvre, die speciaal voor dit jubileum nieuw leven ingeblazen krijgen en een aantal nieuwe composities. Dit concert belooft een doldwaze muzikale rit te worden, waarin gespeeld wordt van muisstil tot explosief, zoals we van het orkest gewend zijn.

Bezetting NRJO:
Jan van Duikeren – trompet, Rob van de Wouw – trompet, Louk Boudesteijn – trombone, Frans Cornelissen
– tuba, Romain Bly – hoorn, Jesse Schilderink – altsax & fluit, Cyrille Oswald – tenorsax & fluit, Miguel
Boelens – alt- & tenorsax, Nils van Haften – baritonsax & basklarinet, Jelle Roozenburg – gitaar, Johan Plomp – contrabas, Pim Dros – slagwerk

Een kleine geschiedenis; This is not an orchestra

Het New Rotterdam Jazz Orchestra kent een inspirerende geschiedenis. In 2003 wordt het orkest opgericht door Louk Boudesteijn (trombone) en Rob van der Wouw (trompet), beiden destijds net afgestudeerd aan het Codarts Conservatorium Rotterdam. Het orkest krijgt de naam Rotterdam Jazz Orchestra mee. Al heel snel wordt de meer ervaren arrangeur en bigbandleider Johan Plomp (contrabas) erbij gehaald. “Een echt jazzorkest bestond er niet in Rotterdam” zegt Louk Boudesteijn over de oprichting. “We wilden iets nieuws, een orkest dat nog niet bestond. Een orkest met een eigen geluid, dat ook eigen composities speelt en op een open en creatieve manier met muziek omgaat.”


Al snel krijgt het orkest financiële steun van de Gemeente Rotterdam. Een vaste serie in De Doelen volgt en goede relaties in de stad met o.a. Stichting Jazz International Rotterdam en LantarenVenster groeien.
Het format bigband sluit niet meer aan bij de artistieke ambitie en er is een sterke drang naar meer collectieve artistieke inbreng en een vrijer en flexibelere sound en aanpak. In 2012 krijgt de band een rigoureuze facelift, met een nieuwe stijl en een grotendeels nieuwe bezetting. De muziek van het orkest is immers eigentijds en bij dit orkest staan creativiteit en open-mindness voorop. Vanaf dat moment gaat het dan 13-koppige collectief verder onder de naam ‘New Rotterdam Jazz Orchestra’.