HomeAgendaKlassiek in ’t Ketelhuis met het Oskari Quartet
Agenda
Meerdere data
Muziek & Klassieke Muziek

Klassiek in ’t Ketelhuis met het Oskari Quartet

Pure romantiek van Brahms, Mahler en tranentrekkende tango

Onbeantwoorde liefde, drama en een authentieke Argentijnse liefdesdrama!

Onbeantwoorde liefde
De componist Johannes Brahms was jarenlang verliefd op de vrouw van één van zijn beste vrienden: Clara Schumann. De meeste brieven die ze aan elkaar stuurden, hebben ze vernietigd maar een citaat uit een bewaarde brief is behoorlijk expliciet: “Mijn geliefde Clara, ik wilde dat ik je zo teder kon schrijven als ik je bemin en zo veel liefs en goeds zou kunnen doen als ik het je wens.” Toen haar man Robert Schumann in een psychiatrische instelling werd opgenomen hadden de twee meer tijd om met elkaar door te brengen, maar het lijkt erop dat de liefde van Brahms uiteindelijk onbeantwoord is gebleven. In zijn 3e pianokwartet in C mineur gebruikt Brahms een droevig muzikaal thema dat geïnspireerd is op de naam Clara. In de vier delen van het stuk komt dit smachtende motief steeds terug.

Gevoel voor drama
Gustav Mahler is vooral bekend om zijn indrukwekkende stukken voor een groot symfonieorkest. Maar toen hij net aan het conservatorium studeerde, schreef hij een intiem pianokwartet. Ondanks zijn jonge leeftijd (16-17 jaar) wist Gustav sterke gevoelens vorm te geven in dit werk. Veel van zijn vroege composities heeft hij verscheurd maar dit ene losse deel bewaarde hij zijn hele leven. Het pianokwartet is onderdeel van de soundtrack van de Amerikaanse film Shutter Island van Martin Scorsese uit 2010.

Liefdesverdriet
In de tango uit 1956 ‘Fueron tres años’ bezingt de hoofdpersoon een klassiek liefdesdrama: “Ik heb nog steeds het vuur van de afscheidskus op mijn lippen. Hoe kon ik denken dat je loog toen je zwarte ogen om mij huilden? Praat tegen me, verbreek de stilte! Zie je niet dat ik stervende ben? Neem deze kwelling van me weg, want jouw stilte zegt me al vaarwel.”

Het Oskari Quartet bestaat uit vier musici die zich met veel enthousiasme storten op romantische stukken voor pianokwartet. Voor Klassiek in het Ketelhuis voegen ze daar een aantal authentieke Argentijnse Tango’s aan toe.

Oskari Quartet is:
Paul Anthony Medeiros – viool
Jieun Kim – altviool
Jan Willem Troost – cello
Ivan Pavlov – piano

Foto: Lisanne Soeterbroek