HomeAgendaEl Pub Flamenco Special
Agenda
do 25 mei 2023
Muziek & Flamenco

El Pub Flamenco Special

Rauwe flamencokunst met Ismael de la Rosa & Yerai Cortés

Gloedvolle, verfrissende interpretaties van het klassieke flamenco repertoire!

Een speciale ‘El Pub’ deze avond met de nieuwste sterren aan het flamenco-firmament.
Ismael de la Rosa ‘El Bola’ & Yerai Cortés zijn eventjes in Nederland en doen het Ketelhuis aan voor een zinderend concert. Komt dat zien!

De diepe zang van Ismael de la Rosa, el cante jondo is muziek in pure staat. Ze ontstaat in het moment. Haar tijd is ‘kairos’, het hier en nu (Kairos, de Griekse God van het juiste ogenblik). Hij weet in prachtige symbiose met de veelbelovende gitarist Yerai Cortés de rauwe flamencokunst, van deze tijd én tijdloos te maken.

Dit up-and-coming flamenco duo timmert in Spanje flink aan de weg en zijn de rising stars van het moment. Ze brengen gloedvolle, verfrissende interpretaties van het klassieke flamenco repertoire van hun CD Flamenco Directo.

Over de artiesten
Ismael de la Rosa “El Bola” werd in 1995 in Sevilla geboren in ‘Los Fernández’ een van de zigeunerfamilies uit de wijk Triana in Sevilla die de flamenco vanaf de 20ste eeuw een stempel gaven. Aan de hand van zijn oom Curro Fernández, de patriarch van de familie, stapte hij op zijn achtste de professionele flamencowereld in. En zong zo jong al hij was voor grote dansers als Maria Pagés. Vandaag de dag is Ismael de la Rosa ‘Bolita’, zoals hij liefkozend genoemd wordt, een van de meest gevraagde zangers. Dansers als Farruquito, Olga Pericet, María Moreno, Marco Flores, Alfonso Losa dragen hem op handen. In 2021 stal hij op ons festival de show tijdens de tournee van de Flamenco Biënnale creatie Flamenco Criollo. In 2023 is hij te horen bij Farruquito en bij Alfonso Losa, op de slotvoorstelling van dit festival.

Yerai Cortés (Alicante, 1995) kreeg van zijn vader op jonge leeftijd een gitaar in de handen geduwd. Sindsdien liet hij hem niet meer los. Hij deelde al vroeg het podium met grote artiesten als zangers Rancapino, El Guadiana, Pitingo, saxofonist Jorge Pardo en bassist Richard Bona die een grote inspiratiebron voor hem was. Hij is een van de vaste begeleider van de legendarische danser Farruquito. In Spanje toert hij momenteel met de in Spanje populaire zanger C. Tangana langs de grote pop-arena’s. Zijn doorbraak kwam na zijn samenwerking met de Madonna van de hedendaagse flamenco Rocío Molina in Al Fondo Riela (opening Flamenco Biënnale 2021) waar hij de vrouwelijke pionier van de flamencodans uitdaagt met zijn speelse ritmiek en uitgestelde noten – stiltes, boordevol muziek. Op de afgelopen biënnale van Sevilla 2022 was hij de grote ontdekking.

‘Yerai is het spel, hij gaat recht naar het wezen der dingen, zonder omhaal.’ – Rocío Molina