HomeAgendaBadings Belicht | Kardelen Buruk en Ellyne Wieringa
Agenda
zo 2 jun
Muziek

Badings Belicht | Kardelen Buruk en Ellyne Wieringa

Klassiek en avontuur… de altviool garandeert!

In dit recital worden de oren gespitst op folklore, ritmische expressies, warme klanken én elektronische participatie. Dit concert belooft een waar avontuur te worden waar de altviool en de piano zich samen in zijn rijkdom, warmte en veelzijdigheid laten horen. Duo Buruk-Wieringa neemt u mee van Hongarije naar een wereldpremière van eigen bodem.

Geïnspireerd door volksmuziek liet Béla Bartók zich voor zijn composities beïnvloeden door de folklore waar hij hoog in de Hongaarse gebergten mee in aanraking kwam. De sterke, gevarieerde, ritmische expressies en volksachtige dansen en wijsjes waaien met een vurige wind over naar Nederland. De Hongaarse-Nederlandse componist Géza Frid brengt zijn Hongaarse afkomst tot uiting en lijkt met zijn sonatine voor altviool en piano moeiteloos te mengen met het Nederlandse muziekleven van de afgelopen eeuw.

In de laatste helft van de afgelopen eeuw is Badings gaan componeren met elektronica. Zijn onderzoekende houding als Delftse ingenieur komen mede tot uiting doordat hij in samenwerking met Philips een omgeving wist te creëren waar hij kon experimenteren met elektronische muziek. In lijn met Badings wordt in dit concert zijn gedachtegang voortgezet door ruimte te geven aan nieuwe muziek van eigen bodem met elektronische inclusiviteit. De Rotterdamse componist Oscar van Dillen reageert op Badings door een nieuwe compositie te schrijven waarin de langgevestigde Nederlandse grondhouding van experiment, innovatie én redelijkheid wordt voortgezet. Van Dillen weet zo bij te dragen om het Nederlandse oeuvre voor altviool uit te breiden en de onderbelichte veelzijdigheid in warmte en expressie van de altviool en piano tot uiting te laten komen. Duo Buruk-Wieringa bewandelen een waar Nederlands altviool-avontuur en zullen de gekoesterde wereldpremière van eigen bodem ten gehore brengen.

Programma:
B. Bartók – Roemeense Volksdansen (1915)
G. Frid – Sonatine voor altviool en piano op. 25 (1946)
H. Badings – Sonate voor altviool en piano (1951)
O. van Dillen – Wereldpremière voor altviool, piano en elektronische participatie (2024)

Kardelen Buruk – Altviool
Ellyne Wieringa – Piano

Over Kardelen Buruk
Kardelen Buruk, afkomstig uit Turkije, begon op 8-jarige leeftijd met vioolspelen en stapte over op altviool op 12-jarige leeftijd. Ze werkte samen met illustere artiesten als Valery Gergiev, Jac van Steen, Nobuko Imai, Gilles Apap, Gilad Karni, Mikhail Kugel, Garth Knox en nog vele anderen. Ze voltooide haar bachelor aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag in 2018 bij Asdis Valdimorsdottir met een minor in Educatie. In juni 2020 voltooide ze haar master bij Mikhail Zemtsov en ontving een 9,5 met onderscheiding voor haar professionele houding en doorzettingsvermogen.

Op het International Viola Congress 2018 ging ze in première met haar originele muziektheaterproductie “Moonwalk” in Hofplein Theater, Rotterdam. Met haar altvioolduo Black Büyü won ze de eerste prijs bij De Grote Kamermuziek Prijs 2019. Ze werd geselecteerd voor The Global Leaders Program als een van hun cohort leden in 2019, waarvoor ze veel door Chili en Jamaica reisde om de toegang tot en de impact van muziek in achtergestelde gemeenschappen te vergroten. Kardelen Buruk richtte een initiatief op waarmee ze concerten geeft voor achtergestelde gemeenschappen genaamd “Music Bridge” en presenteert sinds mei 2019 concerten voor de Turkse Gemeenschap in Den Haag.

Over Ellyne Wieringa
Ellyne Wieringa is een gewaardeerd pianiste, docent en kamermusicus uit Nederland. Als klassiek pianiste speelt Ellyne graag in op nieuwe creatieve ideeën, onder andere door interdisciplinaire samenwerkingen aan te gaan. Ellyne studeerde in Nederland aan de conservatoria van Rotterdam (Codarts) en Groningen (Prins Claus Conservatorium) bij o.a. Bart van de Roer en Paul Komen.
Voor een periode van drie jaar heeft Ellyne de Pianoduo Academy gevolgd in Amsterdam bij het Pianoduo Scholtes-Janssens. In de ensemblevorm pianotrio heeft ze deelgenomen aan de prestigieuze kamermuziek masterclass Jeunesses Musicales in Weikersheim in Duitsland. Ze heeft samengewerkt met de dirigenten Wiecher Mandemaker, Arie van Beek, Stef Collignon en het Rotterdam Symphony Chorus, Codarts Symphony Orchestra en het Nijmeegs Strijkersgilde. Met het laatst genoemde orkest heeft ze in 2019 gesoleerd met het eerste pianoconcert van Shostakovich.

Ellyne verzorgt de programmering voor de serie klassieke concerten in het Rietveld Theater in Delft. Met veel plezier nodigt ze hiervoor talentvolle ensembles uit om op een veelzijdige manier kamermuziek en de jonge musici een podium te geven.
Als docent is Ellyne verbonden aan Codarts, het conservatorium van Rotterdam, en zijn vooropleiding: de Havo/VWO voor Muziek en Dans (HMD).