HomeAgendaVrijheidsmaaltijd
Agenda
ma 5 mei
Diverse

Vrijheidsmaaltijd

Vier de Vrijheid In Nederland

Op 5 mei vieren we dat we in vrijheid leven—een kostbaar goed dat nooit vanzelfsprekend is. Daarom nodigen we je uit om samen aan tafel te gaan, verhalen te delen en vrijheid te vieren. Elk jaar wordt het recept bedacht door een andere chef-kok, begeleid door een uniek ontwerp van kunstenaar Piet Parra. Vandaag serveren we een lichte maaltijd, bestaande uit vrijheidssoep: een veganistische minestronesoep, bereid volgens het recept van Jet van Nieuwkerk. Op tafel staat een mandje met brood, een pestodip en wat te drinken.

Wat is een vrijheidssoep? 

In 2020 konden de traditionele Vrijheidsmaaltijden niet plaatsvinden zoals gebruikelijk in verband met de coronacrisis. Het Amsterdams 4 & 5 mei Comité creëerde toen, samen met Michelin-chef Joris Bijdendijk en Samuel Levie, een speciaal blik Vrijheidsmaaltijdsoep. Het idee: iedereen dezelfde maaltijd laten delen. Ook Rotterdam ontwikkelde dat jaar een eigen versie van de soep. Sinds 2021 wordt de soep—altijd veganistisch—voortgezet door het Nationaal Comité 4 en 5 mei en door heel Nederland verspreid. Elk jaar draagt een andere bekende chef-kok bij aan het recept: Yvette van Boven (2021), Nadia Zerouali (2022), London Loy (2023), Nick Toet (2024) en Jet van Nieuwkerk (2025).

De geschiedenis van minestrone 

Minestrone ontstond uit noodzaak. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kampte Italië met grote voedseltekorten. Deze soep, vaak gemaakt van restjes en zelf geplukte groenten, symboliseerde veerkracht en overleven. Schaarste werd getemd door improvisatie en het delen van wat beschikbaar was. Minestrone groeide uit tot een symbool van saamhorigheid en samen eten—aantoonbaar bewijs dat een eenvoudige pan soep mensen bijeen kan brengen, zelfs in de zwaarste tijden.

Kun je vandaag niet bij ons aanschuiven? Maak dan je eigen “vrije minestrone” en deel deze met degenen met wie je vrijheid viert! Het recept vind je hier.

Boek jouw vrijheidsmaaltijd 

Praat samen na over de lezing van Jeroen van Zuiderveld, na een rondleiding door ons gebouw, na het ervaren van de installatie Een verhaal met 1000 gaten, of misschien vóór de voorstelling Scherven en Flitsen.

– Aanschuiven is gratis, maar reserveren is verplicht.-