Hoe geef je vorm aan een gedeeld verleden dat nog altijd voelbaar is in het heden? Het landelijke project Draden van ons Nederlandse Slavernijverleden zoekt daarop een verbindend antwoord. In alle twaalf provincies wordt samen met bewoners gewerkt aan indrukwekkende wandkleden die het slavernijverleden van elke regio verbeelden. Kunst, herinnering en gemeenschap komen hier letterlijk samen, steek voor steek. Ook in Zuid-Holland wordt er hard gewerkt – onder andere in theater De Regentes in Den Haag.
Vier dinsdagmiddagen was De Regentes één van de locaties van een bijzonder project: Draden van ons Nederlandse Slavernijverleden. In iedere provincie wordt een immens wandkleed gemaakt van maar liefst 35 meter lang en 2,5 meter hoog. Men kiest een kunstenaar uit de regio voor het ontwerp dat het slavernijverleden van de betreffende provincie verbeeldt. Ieder kleed wordt in textiel uitgevoerd door iedereen die eraan mee wil werken. Aan het eind van het project zullen er twaalf verschillende wandkleden zijn die samen de geschiedenis tonen van ons Nederlandse koloniale verleden. Hagenaar Ricardo Burgzorg was de bedenker van dit landelijke project.
Het ontwerp van Zuid-Holland
Kunstenaar Marcos Kueh maakte het ontwerp voor het kleed van onze provincie, dat op verschillende locaties wordt uitgevoerd. Alle losse stukken uit verschillende Zuid-Hollandse steden vormen bij elkaar uiteindelijk het wandkleed met daarop de geschiedenis die niet vergeten mag worden. De ontwerper werd geïnspireerd door kerkramen van glas-in-lood. Afgebeeld zijn tot slaaf gemaakte mensen, gebouwen, een schip, de omstreden afbeelding op de Gouden Koets en het KetiKoti-symbool. Deze vormen een beeldverhaal over het Zuid-Hollandse slavernijverleden in gekleurde vlakken, dat door deelnemers met zelfgekozen handwerktechnieken wordt gerealiseerd – liefst zo gevarieerd mogelijk.

De Regentes doet mee!
Een aantal enthousiaste mensen ging in De Regentes aan de slag met een stuk van het kleed. ‘Ons’ stuk wordt samen met de andere delen later op grote frames genaaid in de Grote Kerk. Delen die op andere locaties zijn gemaakt, worden uiteindelijk samengevoegd tot het wandkleed compleet zal zijn. Wanneer het klaar is, weet niemand: als de laatste steek is gezet! Het resultaat zal eerst te zien zijn op diverse locaties in de provincie en wordt later toegevoegd aan de collectie van het Kunstmuseum.
Podcast
Onze buurtgenoot, cabaretier en presentator Marcel Verreck trof in de Tearoom een groep harde werkers tussen een berg gekleurde lapjes. Het project inspireerde hem tot het maken van een aflevering van zijn podcastserie Clubhuis, waarin hij op zoek gaat naar plekken die mensen met elkaar verbinden. Initiatiefnemer Ricardo Burgzorg en ik (Quirina) als deelnemer werden in De Regentes door Marcel en Theo Bollerman geïnterviewd. Het resultaat kun je beluisteren via deze link:
👉 Klik hier voor de tekst naar de podcast
Meedoen?
Op de website kun je zien waar en wanneer er aan het kleed gewerkt wordt. Op iedere locatie is een teamleider aanwezig om je op gang te helpen.
Website: https://dvons.nl/provincie/zuid-holland/