HomeActueelBella de Jong
Bella de Jong

‘Geef jonge makers podium bij TDR’

Haar drijfveer is om nieuwe manieren te bedenken om cultuurparticipatie te bevorderen. Hoe dat vorm moest krijgen bij TDR was niet op voorhand duidelijk, maar het feit dat ze dat bij De Regentes kon uitvinden, maakte dat ze er vol voor ging. Bella de Jong, net 21 jaar geworden, liep drie maanden stage bij TDR.

De inhoud van het beri“Ik was wat laat met een stageplek zoeken”, biecht ze op. “Via Coby (van der Weerd) kwam ik bij Celine terecht, we liepen een rondje door het gebouw en daar was de klik”, vertelt Bella aan de telefoon (ze is inmiddels weg bij TDR). “Het is zo’n grappig, gek gebouw, er zijn zoveel onverwachte plekken dat ik meteen wist dat ik daar iets mee wilde. Bij een willekeurige schouwburg vind je dat niet zo snel. Bovendien ben ik wat anarchistisch ingesteld, ik houd niet zo van regels en voorspelbaarheid.”

Dat kwam dus goed uit, maar zeker zo belangrijk vindt Bella het vertrouwen dat ze kreeg. “Er heerst zo’n open sfeer bij TDR, daar ga ik heel goed op. Ik merkte dat me dingen werden toevertrouwd, ik kon mijn ideeën uitwerken en mijn eigen keuzes maken.”

Werkproces

Bella begon met analyses schrijven, over onder meer de dynamiek van de verschillende zalen en van het gebouw. Daarnaast sprak ze met verschillende vrijwilligers en gaandeweg kreeg het idee van een interactieve route vorm. “Als maker is het eerste echte contact dat ik met de gebruikers heb de presentatie van mijn werk, maar nu was het veel meer een proces met behulp van de omgeving zelf.”

De stageperiode is tweeledig afgesloten: met een borrelmoment en de interactieve route. “Daarbij heb ik meteen waardevolle reacties ontvangen. Ik wil ook heel graag op de hoogte gehouden worden van wat er met de route gebeurt, uitbreidingen, aanpassingen. Het zou heel leuk zijn als TDR hiermee doorgaat, als het tot het DNA gaat behoren.”

Bella liep deze stage voor haar studie ‘Interactive Performance Design’ bij de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. “Gericht op theater, maar zeker niet per se de klassieke vorm. Bij deze richting kan het ook om een installatie gaan of om film of fotografie. Een brede oriëntatie dus.” Inmiddels is ze alweer bezig met iets anders: bij het Centraal Museum in Utrecht met de groepstentoonstelling Good mom, bad mom, waarin de vele vormen van het moederschap centraal staan. Voor Theater Kikker richtte ze de aandacht op baarmoeders. Waaruit maar blijkt dat Bella niet voor voor de hand liggende onderwerpen kiest.

Veel geleerd

Bella is dankbaar voor haar tijd bij TDR. “Door deze projecten sta ik inmiddels veel sterker in mijn makerschap. Tegen Celine, Maxime en Maayke zou ik willen zeggen: ga zo door,

want ik ben heel blij dat dit mijn stageplek is geweest, ik heb heel veel geleerd. Ik heb aangeraden te gaan onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor een jonge makers-podium. De Regentes is zo’n leuke plek om te zijn. Dat gun ik jongeren en het theater!”

Kom zelf de audiotour uitproberen. Hij start in het Theatercafé.