HomeAgendaTula & Juliet, mijn overgrootmoeder, de slavin
Agenda
vr 1 dec 2023
Multidisciplinair

Tula & Juliet, mijn overgrootmoeder, de slavin

Izaline Calister

Ooievaarspas 50% korting – alleen te koop aan de balie

Met film, vurige en ontroerende muziek verbindt Edison-winnares Calister het verleden met het heden en viert ze de toekomst.

Sinds 2010 wordt Tula, de leider van de grootste opstand van tot slaaf gemaakten, geëerd als nationale held van Curaçao. De revolte in 1795 werd hardhandig neergeslagen. Tula kreeg de doodstraf. Daarna was het lange tijd taboe om hem te herdenken. Op uitnodiging van de NPO verwerken Izaline Calister en Thijs Borsten de geschiedenis van Tula in een documentaire over het slavernijverleden op Curaçao.

Izaline Calister: ‘In 2023 vieren we dat de slavernij 150 jaar geleden is afgeschaft. Mijn overgrootmoeder Juliet (1836-1875) heeft alles meegemaakt: de slavernij én de afschaffing daarvan.’ Met behulp van de documentaire over Tula, brengt Izaline Juliet tot leven in een persoonlijke, muzikale voorstelling.
Om meer over Izaline en de voorstelling te horen kun je luisteren naar de podcast ‘Nooit meer slapen’ via  https://www.nporadio1.nl/podcasts/nooit-meer-slapen/96773/izaline-calister-zangeres

Op 24 oktober stond een viersterrenrecensie over de voorstelling in de Volkskrant:
‘****In soepel associatief spel wisselt Calister, die in 2009 een Edison won, tussen scènes waarin we Juliet zien opgroeien en geschiedvertelling. Met als muzikale lijm meeslepende nieuwe en bekende nummers uit haar eigen repertoire, evenals Antilliaanse tambú-liederen, een dans- en muziekgenre dat koloniale leiders tevergeefs hebben proberen te verbieden…Tula & Juliet is een viering van het doorzettingsvermogen van de Antilliaanse tot slaafgemaakten, waaruit zowel de eilanders als niet-eilanders kunnen putten…Haar charme en ongeforceerde humor stellen je op je gemak en als verhalenverteller creëert ze onverwachte saamhorigheid onder haar toeschouwers, door ze samen te laten zwijgen, zingen en dansen.’

Credits
Izaline Calister: tekst, zang 
Ed Verhoeff: gitaar
Ilja Reijngoud: trombone, toetsen
Roël Calister: percussie
Regie: Leoni Jansen