Voor de Palestijnse muzikant Nizar Rohana is de oed (snaarinstrument uit het Midden-Oosten) een levenslange metgezel. Opgegroeid in een muzikaal huishouden werd hij van jongs af aan ondergedompeld in haar melodieën, vaak luisterend naar zijn vader die speelde terwijl zijn moeder hem begeleidde op percussie. In november 2024 bracht hij zijn derde volledige album uit, Safa, een verzameling van solo-optredens op de oed, via het Australische label Worlds Within Worlds.
In Safa duikt Nizar diep in de wereld van de solo-oed en volgt hij zijn muzikale reis vanaf de eerste dagen van het instrument in zijn leven tot het heden. De titel Safa, wat in het Arabisch staat voor puurheid, verfijning en helderheid, weerspiegelt het intieme en sobere karakter van het album. Het symboliseert ook een verlangen naar helderheid en geestelijke rust, vooral te midden van de recente harde realiteiten in Palestina en het bredere Midden-Oosten.
Safa is een rijke mix van invloeden die Nizars hedendaagse benadering belicht, terwijl hij diep geworteld blijft in de traditie. Het album weeft drie belangrijke muzikale lijnen samen, die elk een uniek aspect van zijn kunstenaarschap weerspiegelen.
De creatie van Safa viel samen met een moeilijke periode voor Nizar, tegen de achtergrond van de recente oorlog in Gaza. Het album werd een manier voor hem om het hoofd te bieden aan wanhoop en om de kracht van muziek opnieuw te bevestigen, zowel als persoonlijke expressie als als weerspiegeling van een collectieve identiteit.
Op een diep persoonlijk niveau heeft het album grote betekenis. Een van de nummers, Darwish, is opgedragen aan Nizars overleden vader, die hem in contact bracht met de oed. De term Darwish verwijst naar iemand die deuren opent, evenals naar een nederige zwerver die tevreden is met weinig. “Mijn vader opende de deur naar de muziek in mijn leven,” reflecteert Nizar. “Hoewel hij niet het leven van een Darwish leidde, was hij er in zijn ziel werkelijk een. Dit album is opgedragen aan zijn nagedachtenis.”