De theatrale intensiteit van Verdi’s opera La Forza del Destino — geschreven in opdracht van het Keizerlijk Theater in Sint-Petersburg — komt krachtig naar voren in de zinderende ouverture, die bol staat van melodramatische elementen.
Het Tweede Celloconcert uit 1966 markeert het begin van de late, creatieve periode van de Russische componist Dmitri Sjostakovitsj. Het werk zit vol verwijzingen en muzikale citaten uit vroegere stijlperiodes. In het eerste deel klinkt de invloed van Mahler duidelijk door, terwijl halverwege de finale een herkenbaar citaat opduikt uit de opening van Boris Godoenov van Moessorgski.
Een prachtige opmaat voor Gustav Mahlers Vijfde Symfonie. Mahler componeerde dit werk tijdens de zomers van 1901 en 1902, in zijn jaarlijkse vakantieperiode als directeur van de Weense Hofopera. Kort nadat hij aan de symfonie begon, ontmoette hij Alma Schindler — de beeldschone dochter van een gerenommeerd landschapsschilder. In december 1901 vroeg hij haar ten huwelijk. De symfonie, die zich muzikaal ontwikkelt van rouw naar triomf, weerspiegelt deze belangrijke wending in Mahlers persoonlijke leven. Het beroemde Adagietto geldt als een intieme liefdesverklaring aan Alma.
Uitvoerenden
Symfonieorkest Bellitoni
Jurjen Hempel – dirigent
Jurre Koopmans – cello
Programma:
- Giuseppe Verdi ouverture La Forza del Destino (1862)
- Dmitri Sjostakovitsj Tweede Celloconcert (1966)
pauze
- Gustav Mahler Vijfde Symfonie (1901-02)