HomeAgendaGlobal Dance Festival Voorstelling: Varnam en Tocamé
Agenda
za 11 nov 2023
Dans & Festival

Global Dance Festival Voorstelling: Varnam en Tocamé

Klassieke Indiase dans en hedendaagse Flamenco

Ooievaarspas 50% korting – alleen te koop aan de balie

VARNAM Devadi Deva

Klassieke Indiase dans over de samenkomst van verschillende gedaantes door Poernima Gobardhan.

Een Varnam is binnen de klassieke Indiase dans het centrale stuk van een voorstelling, dat de meest complexe en moeilijke bewegingen laat zien. De complexe en zeer uitgebreide jathi’s, technische frases en de prachtige sahityams (coupletten in deze Varnam) maken het een uitzonderlijk mooie compositie.  

Deze Varnam danst Poernima Gobardhan het verhaal waarin Parvati, één van de verschijningsvormen van Devi, haar man Shiva bevraagt. Zij beschrijft hoe zij hem ziet wanneer hij die danst, als God van de Chidhambaram temple, Nataraja met al zijn glorie. Maar ze beschrijft hem ook als gedaante in de vorm van de vernietiger. Ze verlangt naar een samenkomst. Ze herinnert hem aan de tijden die ze samen hebben doorgebracht en vraagt om een verklaring voor de lange scheiding. Uiteindelijk roept ze hem wanhopig door de verschillende namen van Shiva te gebruiken met de hoop dat ze één worden.  

Choreografie: Padmini Ravi | Dans: Poernima Gobardhan | Raga: Malika Tala adi | Duur: 28 min Wereldpremière 2 november 2018, Korzo, Den Haag tijdens India Dans Festival 

TÓCAME 

TÓCAME (raak me aan) is een hedendaagse flamencovoorstelling over aanraking, gevoel en begroetingen. 

Twee dansers gaan op zoek naar de afstand tot elkaar en het verlangen om de ander aan te raken; met handen en armen, torso’s die elkaar ontmoeten, voeten die communiceren door middel van ritme. Hoe raak je elkaar aan? Hoe voelt een aanraking? Of hoe vermijd je juist aangeraakt te worden? Wat voor een sensatie geeft het als je elkaar begroet met een knuffel, een hand of een elleboog? 

In deze voorstelling gaat het over communiceren met elkaar in een wereld waar steeds meer afstand is, zowel fysiek als sociaal. Waarin we meer en anders zijn gaan denken over aanraking. Op zoek naar manieren om elkaar te benaderen en de behoefte hebben om een ander te voelen en verlangen naar fysieke connectie. 

De dansers gaan met elkaar in dialoog en betrekken hierbij 3 muzikanten. Met flamenco als basis, zoeken de artiesten naar vernieuwing in hun bewegingen en geluiden om met elkaar te communiceren. In zowel de muziek als dans word je meegenomen in deze wervelende voorstelling ‘Raak me aan’.

Trailer: 

Artiesten: 
Dans: Federico Ordoñez & Jessica Achten 
Zang: Esteban Murillo 
Gitaar + live electronics: Tijn van der Sanden 
Percussie: Udo Demandt