Daan van Citters (29) en Joenoes Polnaya (35) volgen het spoor van hun opa’s in Indonesië. Die vochten beiden voor Nederland tegen Indonesische onafhankelijkheid: Daans opa als Nederlandse oorlogsvrijwilliger, die van Joenoes als Molukse soldaat. Hun indringende reis dwingt hen zichzelf moeilijke vragen te stellen over schuld, schaamte en transgenerationeel trauma.
‘Hoe kan ik schuld dragen voor iets dat ik niet heb gedaan?’ vraagt filmmaker Daan zich af. Zijn opa deed mee aan wat Nederland lange tijd eufemistisch ‘de politionele acties’ noemde waarbij grootschalige gruwelijkheden werden begaan. En bovendien waren velen van zijn adellijke familieleden hoge functionarissen in de Verenigde Oostindische Compagnie die in de 17e en 18e eeuw de Indische archipel leegroofde.
De Molukken waar Joenoes voorouders vandaan komen, stonden ook wel bekend als de spice islands. Deze zijn door zowel de Britten, Portugezen als Nederlanders met bruut geweld veroverd om zijn rijke specerijen als nootmuskaat en kruidnagel. Toen de VOC failliet ging en de schuld werd overgenomen door de Nederlandse Staat ontstond zo defacto de kolonie Nederlandsch-Indië. Om het gigantische gebied in het gareel te houden werd het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) opgericht. Veel Molukkers werden ook geronseld voor dit leger. Met een vast soldij en avontuur in het verschiet, was dit voor veel jonge mannen aantrekkelijk werk.
PROGRAMMA
19:15-19:40 | Table-read door Ferdy Karto & David Geyssen |
19:50-21:05 | Kleinkinderen van de Oost |
21:15 | Nagesprek door Céline Talens |
Over de table-read
Twee mannen ontmoeten elkaar in een droom: een dertiger treft wijlen zijn grootvader. Laatstgenoemde had op de huidige leeftijd van zijn kleinzoon suïcide gepleegd. Hij liet een jong gezin achter. De redenen van zijn daad liggen in de ervaringen tijdens zijn diensttijd (KNIL) en het onverwerkte leed. Wat volgt is een samenkomst waarin contrasten worden opgezocht: Verschil in generatie, perspectief op de wereld, opvatting rondom vrijheid en de onmacht voor communicatie. Komen de twee familieleden nader tot elkaar?
Na afloop van de film zal er nog een nagesprek plaats vinden, begeleid door Celine Talens.