Programma
19:15 – 19:45 | Vertoning shortfilm ‘Taboe Tabee’ van Bo Diversity + spoken word performance door Hasan Gök |
20:00 – 21:45 | Vertoning film ‘El Houb’ |
21:45 | Nagesprek |
Kwetsbaar en oprecht is het werk van spoken word artiest, dichter en host Hasan Gök https://www.hasangok.nl/. Vanuit zijn eigen gevoelswereld deelt hij een maatschappelijk geluid dat vaak nog onzichtbaar is. Ongehoorde verhalen over een diversiteit aan werelden die samenkomen in zijn eigen leven: zoon van een Turkse vader en een Koerdische moeder, opgegroeid in de Nederlandse samenleving, queer en moslim, liefhebber van zowel de spotlights van het podium als de stilte van de nacht. In die tussenruimtes eigent hij zich met ogenschijnlijk gemak al die identiteiten toe, maar in zijn werk klinken de complexe emoties die daarmee gepaard gaan.
Bo Diversity is een non-profitorganisatie wat bouwt aan een samenleving waarin gender gelijkheid is bereikt. Een van hun projecten is Taboe Tabee. Een shortfilm productie met als hoofddoel het aan de kaak stellen van taboes en hierbij dialogen te starten. Samen met filmmakers, copywriters en ervaringsdeskundigen ontleden en doorbreken ze een maatschappelijk taboe door het te vertalen naar film.
El Houb
Karim, een succesvolle ondernemer uit Rotterdam, besluit op een dag dat hij zijn familie op de hoogte gaat stellen van zijn geaardheid. Hij valt op mannen, is verliefd op Kofi. Trouwen met een vrouw zal er niet van komen.
Na jaren de schone schijn te hebben opgehouden is het hoge woord eruit maar Karim ouders en broertje willen er niets van weten. Karim spreekt met ze vanachter het deurtje van de kast onder de trap, waar hij zich als jongetje terugtrok.
El houb, het speelfilmdebuut van Shariff Nasr, kent zowel lichtvoetige comedy-momenten als schrijnende scènes. Zal het Karim lukken de zwijgcultuur in zijn Marokkaanse familie te doorbreken? Karim beseft dat hij de confrontatie aan moet gaan, met zichzelf en zijn conservatieve familie, om vooroordelen over zijn seksualiteit weg te nemen.
Gesproken taal: NL
Geen ondertiteling
Paarse vrijdag
Ieder jaar doen duizenden scholen in Nederland mee aan Paarse Vrijdag. Op de tweede vrijdag van december dragen scholieren en studenten de kleur paars om hun solidariteit te tonen met lhbt+’ers. Zij laten zien dat niemand gepest of uitgesloten mag worden om wie die is. Op Paarse Vrijdag besteden scholen vaak extra aandacht aan diversiteit, waaronder seksuele en gender diversiteit. Hoe Paarse Vrijdag er precies uitziet, verschilt per school, omdat het de school zelf is die het initiatief neemt en de dag organiseert. Op basisscholen zijn dit de leerkrachten, en op middelbare scholen de leerlingen en op mbo’s, hbo’s en op universiteiten de studenten. Voel je vrij om ook mee te doen aan de dresscode: Perfectly Purple.