HomeAgendaCultuurankers aan zee
Agenda
za 16 sep 2023
Festival

Cultuurankers aan zee

Muziek, theater, beeldende kunst en workshops op het strand en in de duinen

Wandel mee met Cultuurankers aan Zee, van Kijkduin tot Duindorp, van Duindorp tot Kijkduin. Laat je verrassen op het strand en in de duinen met muziek, theater, beeldende kunst en workshops voor jong en oud. Kies zelf je eigen route; de activiteiten vinden plaats bij strandslagen 4 t/m 12 in verschillende strandtenten en aan de kustlijn.

Theater De Regentes verzorgt een gevarieerd programma in Strandtent De Staat waar vanaf 11.30 uur de opening plaatsvindt. Er zijn ook optredens in de duinen en aan de vloedlijn van o.a.: Staatorkest Eigen Hulp, De Dutch Don’t Dance Division, Julie Scott, Yatra (De Reis) Indiase dans, Eduard Bekker en Sara Safi Harb. Voor het hele programma kijk op www.cultuurankersaanzee.nl.

Cultuurankers aan Zee is een samenwerking van de Bibliotheken Nieuw-Waldeck en Loosduinen, Muzee Scheveningen en Theater De Regentes.


Straatorkest Eigen Hulp
Ga mee op reis met dit Haagse straatorkest dat al veertig jaar wereldmuziek maakt op bijzondere plekken voor bijzondere mensen. Deze enthousiaste groep blazers en slagwerkers speelt aanstekelijke muziek uit alle windrichtingen, van Noord tot Zuid-Afrika, van Turkije tot Jamaica. Ze spelen op straten en pleinen, op markten en ook in huizen voor gehandicapten, ouderen of azc’s, bij sportevenementen en in de gevangenis. Met hun jaarlijkse zomertournees hebben ze inmiddels vrijwel heel Europa aangedaan. En nu spelen ze aan hun eigen strand en zee!


De Dutch Don’t Dance Division
De dansers van DeDDDD dansten jaren met Solo’s@theSea een eigen programma aan zee en zijn nu na jaren weer terug met dansvoorstellingen die komend seizoen o.a. in Theater De Regentes te zien zullen zijn. Artistiek leider Thom Stuart wil dans toegankelijk maken voor iedereen en alle leeftijden. Hij brengt dans daarom niet alleen in het theater maar naar alle soorten podia: van verpleeghuizen tot basisscholen, van de Hofvijver tot het Stadhuis, van optredens bij Armin van Buuren tot de Grote Kerk, van huiskamers tot massachoreografieën voor 1000 amateurs en van breakdance tot Bollywood.


Julie Scott
De van oorsprong Schotse zangeres, muzikant en kunstenaar Julie Scott staat bekend om haar theatrale, krachtige stem en wordt regelmatig vergeleken met artiesten als Jeff Buckley en PJ Harvey. In de jaren `90 maakte ze furore met Mizpah, een experimentele folkrockband. Daarna kwam ze naar Den Haag en richtte de eclectische rockband ‘Can-of-be’ op en schreef samen met soulmate en pianovirtuoos Roeland Drost voor verschillende muziektheatervoorstellingen. Ze reisde een jaar mee als zangeres van DASH!, het jazzensemble van Maarten Ornstein. Ze componeerde samen met Britse Trance legende Solarstone een aantal nummers voor zijn laatste twee albums en werkte samen met een groep van het gerenommeerde Residentie Orkest. Daarnaast is Julie als community builder betrokken bij allerlei sociaal – maatschappelijke projecten en evenementen, zoals Krijsen aan Zee. Dat laatste gaat ze deze keer niet doen, wel presenteert ze met gitaar haar stoere songs.


Yatra (De Reis) – Indiase dansvoorstelling in delen door 11 dansers
Neem een kijkje in het India van 1873 toen landarbeiders werden geronseld om te vertrekken naar het zogenaamde land van overvloed, het land van Sri Ram. Zij lieten hun geliefden achter en gingen overzee, een overtocht van 100 dagen met het schip de Lalla Rookh. Een zware bootreis met hoop op een nieuwe toekomst, maar ook vrees en verdriet; enkele migranten bezweken onder de barre omstandigheden en slechts weinigen keerden terug naar India. Degenen die in Suriname bleven, hielden contact met hun familie via brieven die het gemis en heimwee enigszins dragelijk maakten. Onder zware omstandigheden bouwden ze hun leven op in Suriname. Door hard te werken en steeds door te zetten, zijn ze generatie op generatie verder gekomen. Hun culturele gebruiken, waaronder de klassieke Indiase dans, zijn steeds gekoesterd en behouden. Dit jaar, 150 jaar later, vieren we dit erfgoed en eren ze daarmee hun voorouders.
Choreografen: Sitra Bonoo, Percy Muntslag en Asha Rambaran | Beyond Bharata Natyam


Eduard Bekker
Eduard Bekker bespeelt de trekharmonica, een gezellig en verbindend instrument dat hem door een moeilijke tijd heeft geholpen. “De trekharmonica is echt mijn redding geweest, het was een totale omwenteling. De trekharmonica maakte een hele wereld los en daarin heb ik helemaal mijn draai gevonden”. Hij weet alles over het instrument en heeft er zelfs een hele website aan gewijd: harmonicahoek.nl. Zijn repertoire gaat van Het kleine café aan de haven en Jiddische stukken tot aan Catalaanse Jota’s. Nu staat hij zelfs dagelijks traditionele Oekraïense liedjes voor de Russische Ambassade te spelen om de Oekraïners te steunen. Een betrokken Hagenaar die gaat waar hij voor staat.


Sarah Safi Harb | The Dance Movement
Sarah is van Libanese afkomst en draagt met veel passie haar liefde voor oriëntaalse dans over. Naast oriëntaalse (buik)dans weet ze op organische wijze andere (o.a. Afrikaanse en Afro-Braziliaanse) dansstijlen te combineren. In 2010 startte zij The Dance Movement. De afgelopen 13 jaar verdiepte zij zich in vele met dans – en het leven zelf – verbonden kennis en ervaring over zowel lichaam als geest en integreert dat in haar lessen en optredens voor iedereen. Sarah: “I’m forever a student, and my students are often my greatest teachers … I highly encourage people to find their own style and express their uniqueness. As it doesn’t matter how you dance, but how you feel and what you express while dancing!” Kom kijken naar Sarah of dans met haar mee!


Zeewezens in het Zand – Doe mee en win vrijkaartjes!
Teken zeewezens (bestaand of uit je fantasie) in het zand, als vorm of als tekening en maak er een mooie foto van. Stuur ‘m op naar cultuurankersaanzee@gmail.com en maak kans op vrijkaartjes voor programma’s in een van de Cultuurankers aan Zee: Loosduinen/Nieuw Waldeck, Theater De Regentes en Muzee Scheveningen.