HomeAgendaVier Divali in De Regentes
Agenda
zo 27 okt
Dans & Muziek

Vier Divali in De Regentes

Ashtalaxmi & Bhavayami Raghuraman

Ashtalaxmi & Bhavayami Raghuraman is een voorstelling in twee delen voor muziek- en dansliefhebbers die geheel in het teken van de viering van Divali staat. Bij de viering van Divali staat de verering van de godin Laxmi centraal. In het eerste deel wordt door 8 danseressen de 8 verschijningsvormen van Laxmi die 8 bronnen van rijkdom symboliseren op het podium gebracht.
Ondersteund door live muziek wordt in het tweede deel van de voorstelling het verhaal verteld uit de Ramayana, over de strijd die Shri Ram voert samen met Hanoeman (de god / koning met het apengezicht) om zijn gemalin Sita die ontvoerd is door de demon Ravana naar (Sri) Lanka, terug te brengen naar huis.

Over Divali
Divali is in de Haagse Hindostaanse gemeenschap één van hoogtepunten van het jaar. De naam Divali komt uit het Sanskrit en betekent letterlijk “rij van lichtjes”. Over de oorsprong van Divali zijn er verschillende verhalen. In de dansvoorstelling worden twee verhalen verteld:

1 ) Het vieren van de overwinning van het goede op het kwade, van het licht op de duisternis, van de gelukzaligheid op de onwetendheid. Er worden thuis veel lichtjes aangestoken en de godin Laxmi wordt vereerd. Laxmi laat rijkdom zien in 8 verschijningsvormen: Ashtalaxmi.

2 ) Een andere lezing verwijst naar Ramayana waarin Sri Ram na 14 jaar ballingschap met zijn gemalin Sita en zijn broertje Lakshama terugkeert naar Ayodhia. Ter ere van zijn terugkeer branden in Ayodhia overal lichtjes om zijn terugkeer te vieren.

De dansvoorstelling wordt uitgevoerd in de klassieke Indiase dansstijl Bharata Natyam en uitgevoerd door Haagse amateurdansers van gevorderd niveau. Hiervoor zijn dansers aangetrokken van de dansgroepen Sri Vinayaka, Monsoon, Beyond Bharata Natyam en Vaari Nousha. Een docent uit India is aangetrokken voor verdieping en aanscherping in de dans.

Op de première in Theater de Regentes worden de dansers ondersteund door live muziek. Hiervoor is een professionele muziekgroep uit India aangetrokken, bestaande uit 5 musici met zang, cymbalen (nattuangam), fluit , percussie (mrdangam) en geluidseffecten.