HomeAgendaFilmclub: The Battle of Algiers
Agenda
do 26 okt
Film

Filmclub: The Battle of Algiers

Gillo Pontecorvo, 1966

Ooievaarspas 50% korting – alleen te koop aan de balie

The Battle of Algiers vertelt het heroïsche verhaal van de Algerijnse stadsguerrilla Front de Libération Nationale (FLN), die zich succesvol een weg naar onafhankelijkheid vocht. Het scenario is gebaseerd op de ervaringen van FLN-leider Yacef Saadi, die in de film zichzelf speelt. Terwijl het verhaal voor veel Algerijnen een iconische en emotionele lading heeft, was de film in Frankrijk lange tijd verboden.

De toekenning van de Gouden Leeuw aan regisseur Pontecorvo op het filmfestival in Venetië wekte dan ook de woede van de Franse delegatie op. In deze boeiende analyse vertellen betrokkenen van destijds over de invloed van de film en hoe de grimmige actualiteit de filmproductie doorkruiste: waren die tanks onderdeel van het decor of was dit de coup die gaande was?

Ook ontpopte de film zich als een inspiratiebron voor het slagen van een revolutie; zowel de Black Panthers als de pro-Palestinabeweging waren fans van het eerste uur. Voor de guerrillamethodes van de Algerijnse revolutionairen bestaat echter ook interesse aan de andere kant van het spectrum: het Pentagon.